Terug naar programma

Heilige Huisjes

do 8 juni 2023
15:30



Inschrijven nieuwsbrief


Programmamaker

Sanne Poot
Meer informatie


Rotterdam kent meer dan 150 gebedshuizen. Wat voor functie hebben die gebouwen voor hun omgeving? En hoe ziet de toekomst er voor hen uit? Daarover gaan geestelijk leiders, ambtenaren en specialisten in gesprek tijdens een stadsdebat in Debatpodium Arminius.

Wat zijn gebedshuizen eigenlijk? En hoe kan je ze nog meer gebruiken? Onder anderen citypastor Harold Schorren van de Laurenskerk en dorpsdominee Tjaard Barnard van de Arminiuskerk gaan in op het gebruik van hun gebedshuizen door externe niet-religieuze partijen. Waar wringt het en waar vult het elkaar aan?

Het tekort aan maatschappelijk vastgoed in Rotterdam heeft invloed op de geloofsgemeenschappen in de stad. Journalist Teun van den Ende legt daar meer over uit. Hoe spelen gebedshuizen een rol in ontmoeting, kennis en onderling begrip in de stad? En hoe doe je dat als er minder ruimte lijkt te zijn? Bestuurskundige en voorzitter van Stichting Veelkleurige Religies Rotterdam Marianne Vorthoren gaat daar samen met rabbijn Albert Ringer, voorzitter van het Platform L&R en directeur van Samen Kerk in Nederland (SKIN)-Rotterdam Karin de Schipper (1962) op in.

Architect Nima Morkoç en directeur Stadsontwikkeling Hermineke van Bockxmeer gaan in op de toekomst van de Heilige Huisjes in de stad. Wat kan je nog meer met gebedsgebouwen? En wat is de visie van de gemeente?

Wethouder Faouzi Achbar verzorgt het officiële openingsmoment van het festival dat aansluitend plaatsvindt in de stad met dezelfde naam. Tussen het gesprek door krijgen bezoekers al een voorproefje van de geluiden, smaken en activiteiten die in het weekend in de verschillende Rotterdamse gebedshuizen te beleven zijn. Muziek is er van mantramuzikant  Hedi Carlee en organist Jos van der Kooy. Kunstenaar Eddy Kaijser exposeert en op werk van modeontwerper Romy van Eijk (Logocomo) kan worden geboden. De opbrengst daarvan gaat naar de Kledingbank.

Presentatie: Sanne Poot

Dit is een programma van de Gemeente RotterdamDKerkvernieuwers en Debatpodium Arminius. 

Over Heilige Huisjes Rotterdam
Heilige Huisjes is begonnen in 2022 op initiatief van de Kerkvernieuwers en de gemeente Rotterdam. Het festival is bedoeld om de drempel te verlagen voor inwoners van de stad om hun religieus erfgoed te (her)beleven, en om gebedshuizen te verenigen in duurzame netwerken die samen nieuwe doelgroepen kunnen aanspreken met vernieuwende  programmering. Bekijk het hele programma op heiligehuisjesrotterdam.nl

Dr. Tjaard Barnard (1968) is sinds 1999 predikant in de Remonstrantse Arminiuskerk. Hij heeft het kerkgebouw zien veranderen van een lege ruimte waarin je alleen op zondagmorgen een mens kon aantreffen, tot een druk bezet debatcentrum met veel activiteiten.

Harold Schorren is door de Hervormde Gemeente Rotterdam-Centrum als citypastor aangesteld om in onze multiculturele en multireligieuze woonplaats het ‘met-elkaar-leven’ te stimuleren. Hij is predikant in de Laurenskerk.

Marianne Vorthoren is werkzaam bij VNG en is voorzitter van de Stichting Veelkleurige Religies Rotterdam (VRR). De stichting zet zich in voor onderlinge kennismaking, uitwisseling en begrip tussen mensen van diverse religieuze en levensbeschouwelijke achtergronden.

Teun van den Ende (1982, Rotterdam) is zelfstandig schrijver en onderzoeker en is Chef  architectuur en stedelijke ontwikkeling bij het Rotterdams webmagazine Vers Beton.

Karin de Schipper (1962) is directeur van Samen Kerk in Nederland (SKIN)-Rotterdam de koepelorganisatie van internationale kerken. SKIN-Rotterdam wil internationale kerken versterken en verbinden met elkaar en de samenleving zodat ze een krachtige stem zijn de Rotterdamse samenleving.

Albert Ringer heeft Architectuurgeschiedenis gestudeerd, is rabbijn en werkt als Geestelijk Verzorger bij Parnassia in Den Haag. Als voorzitter van Platform L&R maakt hij onderdeel uit van een netwerk van religieuze en levensbeschouwelijke organisaties in Rotterdam.

Architect Nima Morkoç is eigenaar van HA-HA Design and Development, een Rotterdams architectenbureau gespecialiseerd in adaptief en duurzaam transformeren van monumentale gebouwen. Daarnaast is het bureau actief in het ontwerpen en ontwikkelen van innovatieve huisvestingsoplossingen. HA-HA werkt op dit moment onder andere aan de herontwikkeling van (rijks)monumentale gebouwen Julianakerk (Rotterdam), St. Antonius Abt. (Horssen), Paduakerk (Winssen) en Boerderij Bouwlust (Barendrecht).

Hermineke van Bockxmeer is Concerndirecteur Stadsontwikkeling bij de Gemeente Rotterdam.

Faouzi Achbar is wethouder Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie.